وقتی که صحبت از بازار پرنوسانی مانند بازار ارز دیجیتال میشود، سختترین قسمت کار، کم کردن ضررهایتان است. این موضوع باعث میشود تا اهمیت حد ضرر یا استاپ لاس “Stop Loss” را بیشتر درک کنیم. متوقفکردن معاملات در بازار و خروج به موقع از پوزیشنهای سرمایهگذاری، همواره یک بخش جداییناپذیر در ترید بوده است.
بهعبارتی دیگر، مدیریت و حفظ سرمایه مهمترین کار شما بهعنوان یک معاملهگر بازارهای مالی است زیرا همیشه حفظ سرمایه بر سود حاصل از معاملات مقدم خواهد بود. در واقع گاهی اوقات صبر در یک معامله بیفایده است، پس چه بهتر که قبل از ضرر بیشتر از بازار خارج شویم. صرافی سون استار در این مقاله تلاش نموده تا حد ضرر رمزارزهای دیجیتالی را برای شما به طور مفصل شرح دهد پس با ما همراه باشید.
حد ضرر یا استاپ لاس چیست؟
حد ضرر قیمتی است که خود تریدر در معاملات خود تعیین میکند که با رسیدن قیمت رمزارز خریداری شده به این عدد، معامله را خواهد بست زیرا بیشتر از این تمایل به ضرر کردن ندارد. واژه استاپ لاس به معنای جلوگیری از میزان ضرر است.
استاپ لاس دستوری برای بستن یک پوزیشن در یک قیمت و یا درصد خاص است تا از این طریق، میزان ضرر را محدود و کنترل کرد؛ همانطور که از نام آن مشخص است، حد ضرر برای محدود کردن و کنترل ضرر در مواردی است که یک ایده ترید موفق از آب در نمیآید.
استفاده از استاپ لاس یکی از پایههای مهم مدیریت ریسک است به همین دلیل است که هر کتاب، وبینار و مربی، بر اهمیت استفاده از آن در ترید تاکید میکند. اما مدیریت ضعیف حد ضرر، میتواند هزینههای بسیاری را برای شما به همراه داشته باشد.
قیمت رمزارزها در بازار مانند سایر بازارهای مالی در یک مسیر رفت و برگشتی در جریان است. یک روز شاهد افزایش قیمتها هستیم و روز دیگر ممکن است قیمتها نزولی باشد. وقتی قیمت یک ارز دیجیتال در مسیر صعودی قرار گرفته باشد، قطعا در حال سود کردن هستید و هرروز به میزان داراییهای شما اضافه میشود اما وقتی قیمت یک رمزارز در مسیر نزولی قرار بگیرد در حال ضرر کردن بوده و هر چقدر قیمت، بیشتر نزول کند، ضرر شما نیز بیشتر خواهد شد.
حد ضرر قیمتی است که وقتی قیمت ارز دیجیتال تحلیل شده تا این عدد نزول کند، نشاندهنده این است که تحلیل و پیشبینی صورت گرفته از روند آن اشتباه است. حد ضرر به این معنی است که تحلیل صورت گرفته توسط تریدر اشتباه است و استراتژی به کار گرفته شده برای تحلیل، پیشبینی درستی نداشته است.
حال ممکن است یک استراتژی دیگر حد ضرر دیگری برای همین رمزارز داشته باشد که هنوز قیمت به آن حد ضرر نرسیده و حتی قبل از رسیدن به آن دوباره شاهد افزایش قیمت باشیم. در استراتژی دوم درست عمل کرده و تریدر نیازی به بستن معامله خود نیز ندارد.
در استاپ لاس یک سفارش در مورد فرصت خرید یا فروش یک دارایی درزمانی که قیمت بازار به یک قیمت مشخص میرسد یا از آن عبور میکند، اشاره دارد. این مکانیسم یک سفارش ایجاد میکند، ازاینرو قیمت نهایی میتواند متغیر باشد.
استاپ لاس یک ابزار معاملاتی است که برای محدود کردن حداکثر ضرر یک معامله با لیکویید شدن خودکار داراییها پس از رسیدن قیمت بازار به یک میزان مشخص طراحی شده است و هدف آن سود بردن از روندهای فعلی است، یک تریدر رمزارز از حد ضرر استفاده میکند تا از زیانهای احتمالی و ضررهای بزرگ جلوگیری کند.
برای استفاده موثر از حد ضرر، معاملهگر باید پیشبینی کند که بازار چگونه رفتار خواهد کرد و حد ضرر را مطابق با رفتار بازار تنظیم میکند. در غیر این صورت ممکن است نه تنها از ضرر جلوگیری کند بلکه آن را چند برابر کند. هنگامی که معاملهگر ایدهای از نحوه رفتار بازار داشته باشد، باید هم ارزش و هم نوع دستور حد ضرری را که میخواهد استفاده کند، انتخاب کند.
معاملهگران یا سرمایهگذاران ممکن است برای محدود کردن ضرر و حفظ سود خود از دستور توقف ضرر یا استاپ لاس اوردر “Stop-Loss Order” استفاده کنند. با قرار دادن این دستور در صورتی که قیمت آنها در جهت مخالف موقعیتی که قرار گرفتهاند حرکت کند میتوانند ریسک خود را با خروج از یک پوزیشن مدیریت کنند.
حد ضرر در واقع مشخص کننده یک سفارش فروش در زمانی است که قیمت سهام خریداری شده به یک سطح مشخصی برسد. با استفاده از حد ضرر میتوان از ضرر بیشتر جلوگیری کرد. در واقع برای اینکه میزان ضرر یا سود در ترید را به کمترین میزان ممکن محدود کرد میتوان از این شیوه استفاده نمود. زیرا اگر سود معاملات هم از بین برود نوعی ضرر محسوب میشود.
به عنوان مثال به صرافی میگوییم اگر قیمت دارایی من به X رسید برای جلوگیری از ضرر بیشتر، یک سفارش فروش با قیمت Y برای من ثبت کن. استفاده از حد ضرر در میزان سود حاصل از معاملات میتواند تفاوت بزرگی ایجاد کند.
اصلیترین کاربرد حد ضرر که سرمایهگذاران میتوانند از آن بهره ببرند، معمولا در معاملات کوتاهمدت یا بلندمدت است. حد ضرر را میتوان یک سفارش فروش اتوماتیک از سمت سرمایهگذار برای صرافی دانست. در این سفارش سرمایهگذار با مشخص کردن مقدار آن و ثبت در پلتفرم معاملاتی خود، به کارگزاری یا صرافی مورد نظر دستور فروش آن دارایی را به محض رسیدن به قیمت از قبل تعیینشده میدهد.
حد ضرر میتواند به روشهای مختلفی به ما کمک کند:
حفظ پول: با نقد کردن خودکار داراییها در زمانی که قیمت به قیمت خرید ریزش میکند و یا به سطح خاصی نزول میکند، از ضرر کل سرمایه ما جلوگیری میکند. استاپ لاس را میتوانیم قیمت خرید خود در نظر بگیریم و حتی کارمزد تراکنشها را نیز به این قیمت اضافه کرده و حد ضرر را بالاتر در نظر بگیریم.
کسب سود حداقلی: در حالی که شما منتظر هستید که کندل استیک سبز رنگ بزرگتر شود، حد ضرر، مقداری سود را برای شما تضمین خواهد کرد.
نکته مهم: حد ضرر بر اساس تحلیل بازار و بررسی شرایط خودمان تعیین میشود نه بر اساس حدس و گمان.
اهمیت حد ضرر در ارز دیجیتال
حد ضرر از اهمیت بالایی در ارز دیجیتال برخوردار است زیرا افراد بسیار زیادی با بیتوجهی به آن تمام سرمایه خود را از دست داده اند. اگر باور داشته باشید که در بازارهای مالی هرچیزی ممکن است، هیچ وقت معاملهای را بدون حد ضرر باز نمیکنید. فرقی ندارد که شما دید کوتاهمدت یا بلند مدت به بازار داشته باشید، حد ضرر میتواند به شما کمک کند. حد ضرر فقط برای جلوگیری از ضرر بیشتر نیست بلکه در بعضی از مواقع به عنوان نقطه خروج برای حفظ سود استفاده میشود.
اهمیت حد ضرر برای معاملهگران
معاملهگر به شخصی گفته میشود که فارغ از ارزش یک دارائی و بدون توجه به آینده آن در بلندمدت صرفا با خرید و فروش آن دارائی اقدام به کسب سود از نوسان قیمت میکند. یک نوسانگیر ممکن است در ماه بین ۱ الی ۱۰۰۰ معامله باز و بسته کند و این نکته مشخص است که با توجه به نوسان شدیدی که در بعضی از بازارهای مالی بخصوص بازار رمزارزها وجود دارد، وارد شدن به هر معاملهای بدون حد ضرر ممکن است به قیمت از بین رفتن کل سرمایه فرد تمام شود.
اهمیت حد ضرر برای سرمایهگذاران
فرقی نمیکند شما چه فردی را سرمایهگذار خطاب کنید، منظور از واژه سرمایهگذار فردی است که فارغ از نوسانهای قیمت و بر اساس ارزش آن دارائی اقدام به خرید یا فروش یک دارائی میکند. هدف اصلی سرمایهگذاران در بلندمدت، بهره بردن از مزایای اقتصادی یک دارایی است که تنها شامل کسب سود از نوسان قیمت نمیشود به همین خاطر حدضرر قرار دادن برای یک سرمایهگذار ممکن است با پیچیدگیهای بسیاری همراه باشد.
اما نکته این است که اگر در بازارهای مالی به ویژه بازار رمزارزها، احتمال وجود خطا در تحلیل تکنیکال وجود دارد. در چنین شرایطی باید آمادگی لازم برای تصمیمگیری درست در زمانی که پیشبینیها اشتباه است را داشته باشیم. برای اینکار بعد از اینکه زمان مناسب برای خرید یک ارز دیجیتال را انتخاب کردیم، نوبت به انتخاب حد ضرر یا استاپ لاس میرسد. اینکار برای تریدرهای آماتور بسیار مهم است و تا حد زیادی از میزان ضرر آنها جلوگیری میکند.
گاهی اوقات، تریدرهای غیرحرفهای پس از اینکه قیمت ارز دیجیتال موردنظرشان کاهش پیدا کرد منتظر میمانند تا قیمت آن مجددا رشد کند و به قیمت خرید برگردد. این اتفاق ممکن است ماهها یا سالها طول بکشد. در چنین شرایطی تریدر فرصت کسب سودهای دیگر بازار را از دست میدهد. بنابراین سیستم معاملاتی که حد ضرر در آن مشخص نشده ممکن است باعث از بین رفتن کل سرمایه شود. در چنین حالتی تعیین حد ضرر اهمیت پیدا میکند.
انواع مختلف حد ضرر
برای تعیین استاپ لاس یا حد ضرر، روشهای مختلفی وجود دارد که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم:
استاپ لاس کامل “Full Stop Loss“
این روش تمام داراییهای رمزارزی را در صورت راهاندازی میبندد و تنها در یک بازار باثبات با نوسانات ناگهانی و غیرمنتظره قیمت، مفید است، به طوری که پیشبینی میشود هر افت قیمتی پایین بماند. اگر قیمت رمزارز پایین بماند، از ضرر جلوگیری میکند. این یک استراتژی سیاه یا سفید است؛ به این معنا که هیچ حد وسطی وجود ندارد. بنابراین، هنگام تنظیم یک سفارش استاپ لاس، معاملهگر باید ریسک و سود هر دو سناریو را در نظر بگیرد.
ه عنوان مثال، شما یک بیت کوین دارید و نگران هستید که فردا که از خواب بیدار میشوید، قیمت آن به زیر مقدار فعلی آن برسد. پس شما حد ضرر را تنظیم کرده و به صرافی میگویید که زمانی که قیمت بیت کوین به زیر مقدار معین شما رسید، به طور خودکار بیت کوین شما را بفروشد. مزیت این مکانیزم این است که اگر قیمت به کمتر از مقدار تعیینشده برسد، شما دارایی خود را نقد کردید و بیشتر از آنچه که مایل هستید، متحمل ضرر نشدهاید و بعدا که قیمت پایینتر رفت میتوانید اقدام به خرید مجدد کنید.
استاپ لاس جزئی “Partial Stop Loss“
این روش، میزان مشخصی از داراییهای دیجیتالی را لیکویید میکند. این روش میتواند در یک بازار بسیار پر نوسان، مفید باشد تا اطمینان حاصل شود که معاملهگر در صورت کاهش قیمت قبل از افزایش آن، داراییهایی دارد. در این حالت تصمیم میگیرید که اگر قیمت زیر حد تعیین شده برود، تنها ۵۰ درصد از دارایی شما فروخته شود. اگر بعدا قیمت به بالای حد تعیینشده شما رسید، حداقل میتوانید با نصف بیت کوینی که برایتان باقیمانده است از افزایش قیمت استفاده کنید. در این حالت، انعطاف بیشتری برای حرکت بعدی خود خواهید داشت.
یک احتمال دیگر نیز این است که فورا بتوانید خرید دوباره انجام دهید که این منجر به ضرر کمتری نسبت به باز خرید فوری در استراتژی حد ضرر کامل میشود؛ شما میتوانید نصف بیت کوین باقیمانده را در صورتی که فکر میکنید که قیمت پایینتر میرود، به فروش برسانید و سپس دوباره آن را در قیمت پایینتری بخرید. به هر حال، اگر شما از استراتژی حد ضرر جزئی استفاده کنید و قیمت دوباره بالا برود در مقایسه با حد ضرر کامل، روش بهتری خواهد بود.
این روش بهعنوان ابزاری برای کنترل خسارت در یک بازار بسیار پرنوسان میتواند مؤثر باشد اما هیچ گارانتی و امنیتی برای داراییهای معاملهگر وجود ندارد. بنابراین باید با درک کاملی از بالا بودن ریسکی که به همراه دارند از آنها استفاده شود.
تریلینگ استاپ لاس یا حد ضرر شناور “Trailing Stop Loss“
حد ضرر شناور یا تریلینگ استاپ، نوع خاصی از استاپ لاس است که در انجام معاملات به طور خودکار و هماهنگ با تغییرات بازار، نسبت به حدی که برای آن معامله مشخص کردهایم، حرکت کرده تا سود عایده از معامله را برای کاربر به حداکثر امکان برساند. به عبارت دیگر، تریلینگ استاپ به کاربران کمک میکند تا بهترین نقاط خرید و فروش را تشخیص دهند تا بتوانند شرایط بهتری از معامله را داشته باشند.
تریلینگ استاپ میتواند بنا به پوزیشن گرفتهشده توسط کاربر، شورت Short یا لانگ Long تلقی شود که با یک فاصله معین از بهای فعلی ارز مورد نظر در بازار قرار میگیرد.
اگر بهای ارز مدنظر در بازار صعودی شود، این منطقه نیز هممسیر با تغییرات بهای ارز حرکت کرده اما اگر بهای رمزارز نزولی شود این محدوده ثابت خواهد ماند و در صورت برخورد بهای ارز با محدوده تریلینگ استاپ، معامله مدنظر با سود بیشتری نسبت به شرایط عادی بسته خواهد شد.
ارزش استاپ لاس با توجه به نوسانات قیمت رمزارز تنظیم میشود. معاملهگر یک فاصله انتهایی را تعیین میکند که تفاوت بین قیمت دارایی فعلی و ارزش استاپ لاس است. اگر قیمت رمزارز افزایش یابد، ارزش توقف حد ضرر نیز همراه با آن افزایش خواهد یافت. هنگامی که قیمت کاهش مییابد، ارزش توقف حد ضرر تغییر نمیکند و در صورت رسیدن به مقدار اعلام شده، دستور توقف ضرر ایجاد میشود. این روش به معاملهگر اجازه میدهد تا حداکثر ضرر را بدون توجه به اینکه روندها تا چه حد به نفع خود پیش رفتهاند را محدود کند.
سوالات متداول
۱. استاپ لاس چه مزایایی دارد؟
– عدم نیاز مداوم به چک کردن بازار
– جلوگیری از ضرر زیاد و یا از دست دادن کامل دارایی
۲. آیا استفاده از استراتژی تعیین استاپ لاس، ضروری است؟
اگر حفظ سرمایه و جلوگیری از ضرر بیشتر برای شما از اهمیت بالایی برخوردار است، پیشنهاد میشود که حتما از استراتژی تعیین استاپ لاس استفاده کنید.
۳. چگونه حد ضرر را تنظیم کنیم؟
در تعیین حد ضرر نیاز است که دو عامل مهم را رعایت کنید:
۱- حد ضرر باید در سطحی باشد که ثابت کند نقطه ورود به معامله کاملا اشتباه بوده است.
۲- حد ضرر باید دارای یک نرخ پیروزی قابلقبول در تاریخچه معاملات باشد و این نرخ کاملا به استراتژی معاملاتی کلی شما وابسته است.
۴. چگونه از ضرر بیشتر در معاملات جلوگیری کنیم؟
استراتژی تعیین استاپ لاس با توجه به دیدگاه و میزان ریسکپذیری شما، احتمال خطر ضرر بیشتر را در معاملات را به کمترین حد ممکن میرساند.
۵. استاپ لاس چگونه کار میکند؟
استاپ لاس یک ابزار معاملاتی است که برای محدود کردن حداکثر ضرر یک معامله با لیکویید خودکار داراییها پس از رسیدن قیمت بازار به یک مقدار مشخص طراحی شده است.
۶. حد ضرر را در کجا باید قرار دهیم؟
اینکار به آنچه معامله میکنید و سبک تجارت شما بستگی دارد. هیچ نقطه یکسانی برای تمامی افراد وجود ندارد و اینکار کاملا به شما و میزان ریسکی که قبول میکنید بستگی دارد.
دریافت خبرهای روز دنیا درباره ارز دیجیتال در سایت سون استار.
نظرات